Archive Pages Design$type=blogging

Nadogradnjom na Windows 11 na disku ostaju datoteke starije verzije Windowsa koje zauzimaju mnogo prostora. Na koji način ih ukloniti?

Nadogradnjom na Windows 11 na disku ostaju datoteke starije verzije Windowsa koje zauzimaju mnogo prostora. Na koji način ih ukloniti?

 


Windows 11 postao je zvanično dostupan 5. oktobra, označavajući početak pravog perioda prelaska na novi operativni sistem. Računari na kojima je već instaliran Windows 11 polako izlaze na tržište, a korisnici operativnog sistema Windows 10 mogu sami da odluče da li žele da promene i nadograde. Kada razmišljate o nadogradnji operativnog sistema, morate ispitati postojeće komponente računara da biste dobili prave informacije o opcijama migracije i potrebnom nivou konfiguracije za nesmetan rad Windows 11.

Kada se svi predradnje uspešno završe, korisnik se može odlučiti za nadogradnju sa Windows 10 na Windows 11 i verovatno će prva promena koju će primetiti nakon instaliranja novog operativnog sistema veći udeo zauzetog prostora na disku. Do sada nije definisano koliko prostora Windows 11 zauzima, a procene se kreću od početnih 20 GB do narednih 35 GB nakon implementacije ažuriranja. Mora se uzeti u obzir da se na disku mora obezbediti dodatni slobodni prostor kako bi operativni sistem mogao nesmetano da radi.

Prilikom nadogradnje sa operativnog sistema Windows 10 na Windows 11 i obavljanja procesa preuzimanja i instaliranja novog operativnog sistema, delovi instalacionog paketa starog operativnog sistema se kopiraju istovremeno. Ovo ubrzava instalaciju i pruža određeni nivo predostrožnosti ako se tokom procesa instalacije pojave nepredviđeni problemi i sistem se mora vratiti na obradu originalnih postavki. Kopiranje delova ranijeg instalacionog paketa takođe je korisno kada dođe do problema sa kompatibilnošću, pa morate da vratite postavke starije verzije.


Sve datoteke koje su kopirane tokom instalacije biće naknadno stavljene na disk u fascikli "Windows.old", što se može shvatiti kao vrsta rezervne kopije i zauzeće puno prostora na disku, što ponekad može predstavljati problem sa računarima sa ograničenim kapacitetom.

S obzirom na veličinu fascikle Windows.old i ceo instalacioni paket Windows 11, lako se može dogoditi da je jedna od prvih radnji korisnika na novom operativnom sistemu optimizacija prostora na disku.

U operativnom sistemu Windows 11 preporučuju se dve metode za oslobađanje prostora na disku pomoću kojih korisnik može ukloniti datoteke starije verzije operativnog sistema koje nepotrebno zauzimaju prostor nakon nadogradnje.

Prva metoda se odnosi na meni "Settings". Da biste započeli optimizaciju prostora na disku, potrebno je da unutar njega izaberete opciju „System“, a zatim kliknite na „Storage“. Unutar prozora izgled zauzetog prostora na disku će postati vidljiv i mora se izabrati meni "Temporary files". Od prikazanih tipova datoteka koji zauzimaju prostor, izaberite opciju "Previous Windows installation(s)".

Nakon provere opcije potrebno je kliknuti na dugme „Remove files“. Kada završimo ovaj proces, sve datoteke koje se odnose na instalaciju prethodnog operativnog sistema biće uklonjene zajedno sa drugim privremenim datotekama koje smo potencijalno mogli označiti u meniju „Temporary files“. Na ranijim operativnim sistemima, uključujući Windows 10, ovaj postupak se mogao izvesti putem postavki Storage, ali na Windows 11 to više nije moguće.

Meni „Settings“ nije jedino mesto na kojem možete izbrisati instalacione datoteke starijeg operativnog sistema. Druga mogućnost je da koristite alatku za „Disk Cleanup“.


U ovom postupku brisanje se vrši u nekoliko koraka. U okviru menija Start unesite „Disk Cleanup“ u traku za pretragu i izaberite prvi rezultat pretrage. Otvoriće se novi prozor u kojem morate kliknuti na dugme "Clean up system files". U okviru će se pojaviti lista različitih tipova datoteka i potrebno je proveriti opciju "Previous Windows Installation(s)". Korisno je ovom prilikom obratiti pažnju na druge vrste datoteka, pa odabirom, na primer, opcije „Delivery Optimization Files“ ili „Windows update log files“, možete stvoriti dodatni prostor na disku.

Kada se označi „Previous Windows Installation(s)“, potrebno je da potvrdite kraj procesa klikom na „Ok“, ali pre toga se preporučuje da poništite izbor opcije „Downloads“ kako biste izbegli brisanje datoteka u fascikli „Downloads“ . Nakon svih izvršenih koraka, fascikle povezane sa instalacijom prethodnog operativnog sistema će biti izbrisane, a prostor na disku oslobođen.

Važno je reći da fascikla "Windows.old" može zauzeti mnogo prostora na disku, ali svrha njenog održavanja nakon instaliranja i preuzimanja novog operativnog sistema je zadržavanje mogućnosti vraćanja na stari operativni sistem. Postoji veliki broj korisnika koji i dalje sumnjaju u prelazak na Windows 11.

Sigurno će se dogoditi da neki ljudi nakon instaliranja operativnog sistema Windows 11 odluče da je Windows 10 bolja opcija za njih, pa će pokušati da vrate računar na stari operativni sistem i u tom slučaju fascikla "Windows.old" dobija svoju funkciju . Bez toga to nije bilo moguće, tj. proces bi bio mnogo komplikovaniji pa treba dobro razmisliti kada se odlučuje da ga izbriše.

Pošto nadogradnja na Windows 10 automatski briše fasciklu "Windows.old" i druge datoteke povezane sa prethodnim operativnim sistemom nakon 10 dana, sličan proces će se desiti i u sistemu Windows 11. Nakon određenog vremenskog perioda, Windows 11 automatski briše sve datoteke navedene datoteke. i fascikle i oslobađa prostor na disku.

Ručno brisanje opisano u tekstu svaki korisnik može izvršiti u situacijama kada nedostatak prostora na disku ozbiljno utiče na rad računara i kada novoinstalirani Windows 11 ima problema sa radom i potrebno je obezbediti dodatni prostor za operativni sistem kako bih mogao da funkcioniše.

(pcchip.hr)

Komentari

Name

alat Android automoto bug filmovi galerije Gedžeti Igre industrija internet Kuhinja LOL mobilni telefoni Muzika operateri novosti poznate licnosti programi Reality Show Serije sex smesni klipovi Socijalne mreze sport Svet teretana trejleri turizam tutorijali uputstva TV Vesti IT windows Zabava Zdravlje zivotinje
false
ltr
item
SVE OVDE: Nadogradnjom na Windows 11 na disku ostaju datoteke starije verzije Windowsa koje zauzimaju mnogo prostora. Na koji način ih ukloniti?
Nadogradnjom na Windows 11 na disku ostaju datoteke starije verzije Windowsa koje zauzimaju mnogo prostora. Na koji način ih ukloniti?
Nadogradnjom na Windows 11 na disku ostaju datoteke starije verzije Windowsa koje zauzimaju mnogo prostora. Na koji način ih ukloniti?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZa6gtLl3bYxdDPr2civWjtYKAaoi82ajY1qEQ9oHONA3hKqfUOPwCbvz5ImCjBZ18Y2ZYQwk8imtBlB4zNKczTIwLW7nY0mWX_JCflcvTsVI6Gsyele4pJ3LpQT47P7u3vPLTFmBmMQg/w640-h360/win11.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZa6gtLl3bYxdDPr2civWjtYKAaoi82ajY1qEQ9oHONA3hKqfUOPwCbvz5ImCjBZ18Y2ZYQwk8imtBlB4zNKczTIwLW7nY0mWX_JCflcvTsVI6Gsyele4pJ3LpQT47P7u3vPLTFmBmMQg/s72-w640-c-h360/win11.jpg
SVE OVDE
https://www.sveovde.in.rs/2021/10/nadogradnjom-na-windows-11-na-disku.html
https://www.sveovde.in.rs/
https://www.sveovde.in.rs/
https://www.sveovde.in.rs/2021/10/nadogradnjom-na-windows-11-na-disku.html
true
2078243908461869828
UTF-8
Nije pronađen ni jedan članak Pogledaj sve Pročitaj više Odgovori Odustani Obriši By Početak STRANE ČLANCI Vidi sve PREPORUČENO ZA TEBE NASLOV ARHIVA SEARCH Nije pronađen ni jedan članak koji se poklapa sa vašim zahtevom Back Home Nedelja Ponedeljak Utorak Sreda Četvrtak Petak Subota Ned Pon Uto Sre Čet Pet Sub Januar Februar Mart April Maj Jun Jul Avgust Septembar Oktobar Novembar Decembar Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec Upravo sada Pre 1 minuta $$1$$ minutes ago Pre 1 sata $$1$$ hours ago Juče $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago više od 5 nedelja