Spremanje i degustacija nove hrane može biti prava avantura, pogotovo ako je reč o hrani iz drugih zemalja. Iako neka od tih jela nisu toliko neobična, neka deluju suludo već na sam pogled, a kamoli kada ih probate.
Spremanje i degustacija nove hrane može biti prava avantura, pogotovo ako je reč o hrani iz drugih zemalja. Iako neka od tih jela nisu toliko neobična, neka deluju suludo već na sam pogled, a kamoli kada ih probate.
Pogledajte 10 jela koja ne samo da zvuče pomalo zastrašujuće, već tako i izgledaju!
1. Čorba od puha
Ovo jelo potiče iz Slovenije i pravi se od puhova, malih glodara koji žive u drveću i žbunju. Izgledaju kao hibridi veverice i miša. Kuvaju se celi, a njihova koža koristi se za proizvodnju odeće i drugih stvari.
2. Sir od životinjskih glava
Ovo evrposko jelo nema nikakave veze s mlečnim proizvodima. Zapravo je reč o želatinu od mesa s glava svinja, krava, pa čak i ovaca. Bez brige, mozak i oči se uklanjaju pre pripreme, ali se s vremena na vreme ubacuju papci i srce. Glava se prvo očisti, a onda kuva u bujonu od mesa.
3. Eskamole
Ovo meksičko jelo izuzetno je popularno, iako nam baš nije najjasnije zbog čega. Eskamole su larve mrava, verovali ili ne! Ovo tradiocionalno jelo sprema se s crnim lukom, zelenim čili paprikama i lišćem epazote, a onda se najčešće služi s takosima ili tortiljama. Ovo jelo bogato proteinima često se naziva i "kavijar od insekata".
4. Pastilja
Ova marokanska pita pravi se od mesa golubova. Ako vam ovo ne otvara apetit, meso golubova možete zameniti jagnjetinom ili piletinom. Bilo da vam zvuči dobro ili ne, za ovo jelo se kaže da je izuzetno ukusno, pa nemojte imati predrasude pre nego što ga probate.
5. Džinovska otrovna žaba
Ovo jelo potiče iz Namibije i žabe se ne koriste za jelo sve dok ne počnu sa zovom za parenje, kada njihov otrov značajno gubi na snazi, što ih čini bezbednim za pripremu i jelo. Međutim, čak i tada treba preduzeti određene mere opreza tokom kuvanja da bi se neutralisali mogući ostaci otrova. U Francuskoj se jedu samo noge ovih žaba zato što nisu otrovne. Ako se ove žabe ne spreme kako treba, može doći do otkazivanja bubrega i smrti.
6. "Huitlacoche"
Evo još jednog neprivlačnog meksičkog jela, čiji je glavni sastojak buđ koja se formira na kukuruzu. Neki ovo nazivaju "meksičkim tartufom". Zapravo je reč o vrsti gljiva koje se mogu koristiti kao i bilo koje druge gljive.
7. Slepi miševi s voćem
U Indoneziji je ovo jelo toliko rasprostranjeno da ga možete kupiti na ulici. Indonežani veruju da jedenje slepih miševa pomaže u lečenju određenih bolesti, uključujući i astmu. Ova vrsta slepih miševa vremenom je postala ugrožena. Smatraju se delikatesom i spremaju se dimljeni ili se kuvaju u bujonu.
8. Mozak veverica
Ovo jelo je prilično uobičajeno u određenim južnim državama SAD, uključujući i Kentaki. Ljudi i dalje jedu ovo jelo, iako je dokazano da izaziva "bolest ludih krava". Ovo je još jedan od razloga da se držite piletine, ako nas pitate.
9. Testisi
Ukišeljeni testisi ovna služe se kao mini torte od mesa na Islandu i priča se da imaju veoma snažan ukus. Ovo jelo se obično služi za vreme zimskog praznika Torablot. Američka verzija ovoga su Roki Maunten ostrige (prženi testisi bika).
10. Sanakđi
Ovo južnokorejsko jelo sastoji se od pipaka beba oktopoda. Kada se pipci odseku i stave na tanjir, oni se i dalje migolje. Pipci se migolje čak i u ustima. Ovo može da bude veoma opasno pošto sisaljke na pipcima mogu da se zakače za grlo, što ozaziva rizik od davljenja.
(www.fokuzz.com)